Monk’s Kibbe

16463299_1985600648333955_7641790792819813948_o

By Norma Al Ali / Lebanon

Monk’s recipe is one of the most traditional recipes in Lebanon , specially in the countrysides. In these countrysides, Bulgar is a very essential ingredient in every house’s hoard as it is cooked frequently in the cold days of winter while the family gathers around the Gasoline heater.

Kibbet El Rahib (Monk’s Kibbeh/Soup)
Ingredients:
The kibbeh dough:
– 3 cups fine bulgur
– 1 onion
– 2 cups flour
– salt, cinnamon, cumin and black pepper
To cook the kibbeh balls:
– 2 liters water
– minced garlic
– dried mint
– 1 tbls corn starch
– 2 tbls pomegranate molasses
– 1/4 cup olive oil
The kibbeh filling:
– 1/2 kilo onion
– 2 tbls summaq
– salt
– 1/4 cup roughly chopped walnuts
– 1/4 cup olive oil to brush the surface of the baked kibbeh
Preparation:
– Rinse bulgur, squeeze out excess water, and place in a bowl and set aside for 1 hour to become soft.
– Rub the soft bulgar between the palms of your hands and add 1/4 cup of water gradually during the process.
– Mince the wet bulgur using a meat grinder along with the onion, salt and spices.
– Knead mixture in a bowl into a pliable paste and gradually add the flour. Spray a little bit of water as needed. Dough should be sticky. Test it by rolling a small ball, it should hold up together and not fall apart.
– Divide the dough into 3 quarters.
– 1 quarter to form dough balls (dumplings) in the size of pingpong ball and indent with your fingertip to make a slightly hollow cavity in each ball.
– Boil water, drop the kibbeh dumplings in it to boil on low heat for 10 minutes only. Add the crushed garlic, 2 tbls pomegranate molasses, 1/4 cup olive oil, salt, 1/2 tsp of dried mint, 1 tbls corn starch dissolved in some water to thicken the sauce. Let it cook for another 5 minutes then turn off heat.
To prepare the Rahib Baked Kibbeh:
Filling: slice on
ions and stir fry in olive oil. Add 2 tbls summaq, 1/4 cup roughly chopped walnuts and a sprinkle of chili and salt.
– Cut the dough in half, half for the bottom and a half for the top.
– Brush your baking tray or dish with some olive oil and spread/flatten over it half of the dough. Distribute your filling evenly over it. Cover it with the remaining dough and spread evenly.
Cut into any shape you desire for presentation. Brush the surface with 1/4 cup olive oil. Bake in a preheated oven for 1 hour till it turns golden brown.
Bon Appétit
#Arabic_flavour
#kibbet_alrahib
##lebanon

 

تقديم نورما العلي / لبنان

هالاكلة قصتها حكاية من اكلات التراثية وبالذات بالضيعة اللبنانية متل ما بتعرفوا تشتهر الضيعة اللبنانية بالمونة واهمها البرغل وبتكتر اكلات البرغل بالشتوية واكلتنا اليوم تراثية بامتياز ومتل ما بيقولو عنا وباللهجة واللبنانية من احلا الاكلات الضيعجية اسمها كبة الراهب وتنعمل كتير بالشتوية وبالذات كانوا يتدفوا على صوبية الحطب وكانت ست البيت تحط طنجرة الطبخ عالصوبية كانت الصوبيات كمان متل الفرن الها جارور للخبز بذكرها قديما عند اهلى حاصلهم طنجرة كبة الراهب عالصوبيا من فوق وصينية الكبة بجارور الصوبيا
المقادير
مقادير العجينة :

3 اكواب برغل ناعم بصلة
2 كوب طحين
ملح

كمون قرفة وفلفل اسود.
ولنسوي الكرات :
2 لتر مي
توم مهروس
نعناع ناشف ملعقة نشا
دبس رمان 2 ملعقة وربع كوب زيت زيتون
للحشوة:

نص كيلو بصل 2 ملعقة اكل سماق ربع كوب جوز مفروم وملح وربع كوب زيت زيتون على وشه صينية الكبة

الطريقة :

كبايات برغل ناعم للكبة نغسله ونرمي ميته ونتركه مبلول شي ساعة ليتش البرغل بعدها نفركه شوي عالايد ونبخه بربع كوب مي شوي شوي وبعدها نطحنه على مكنة اللحمة بعدين نطحن بصلة كبيرة مع شوية من البرغل ونزيدها عليهم ونزيد البهارات فلفل اسود نص ملعقة شاي كمون قرفة وندعك البرغل بعدها نزيد عليهم 2 كوب طحين شوي شوي وكل ما زدنا طحين نبخ بخة خفيفة ماء وندعك لتصير عنا عجينة دبقة جربيها كوري قطعة صغيرة وشوفيها اذا تكورت منيح وما فتت يعني العجينة كويسة ونقسم العجينة ربع و3 ارباع ربع نقطعه كور صغيرة قد حبة المشمش نكورها وبالنص ندخل الاصبعوشوي ليصير فيها تجويف بعدها نغلي 2 لتر ماء ونسقط الكور فيهم نتركهم يغلو على نار خفيفة 10 دقايق بعدها نضيف 4 حص توم مهروس 2 ملعقة دبس رمان ربع كوب زيت زيتون وملح ونص ملعقة شاي نعناع ناشف وملعقة نشا كبيرة ندوبها بملعقة ماء ونزيدها بس ليتقل الصوص شوي ونطفي عليها نجي لقسم العجين التاني نحضر الحشوة نص كيلو بصل نقطعه شرايح وندبلو بزيت زيتون ويعدها نزيد عليه 2 ملعقة اكل سماق وربع كوب جوز مفروم خشن ورشة شطة وملح بعدين نرق طبقة عجين نحطها في صينية مدهونة زيت نحط الحشوة ونرجع نغطيها بطبقة عجين نقطعها متل ما تحبو شكل التقطيع ونحط عليها ربع كوب زيت زيتون وندخلها الفرن نص
ساعة وكم دقيقة من فوق لتنشوي ·

 

 

Leave a comment