Falafel

38025536_2075615362698439_3928709664866304000_n

 

By Basma Dorgham /Egypt

Back in the day, whenever my mom used to prepare Falafel she would make a big quantity to freeze for later use.
Friday breakfast was all about freshly fried Falafel. The delicious smell used to wake us all in no time.
Falafel was served aside to Foul (fava beans dip), white cheese, zatar and freshly baked pita bread. My mom is strongly against buying restaurant made Falafel as she believes that nothing could ever compare to the homemade one.
The Egyptian version of Falafel has more than one name locally. For example, in Alexandria it is called Falafel while in the other areas of Egypt it is called ‘Taa’miyah’.. The Egyptian recipe is mainly made with Fava beans, unlike the one made in the Levant with Chickpeas.
Ingredients:
1/2 kg crushed Fava beans
2 bunches of Leek
1 bunch parsley
1 bunch coriander
1 medium onion
3 cloves of garlic
Salt
1 1/2 Tbsp Falafel spice mix
2 Tsp baking powder
Directions:
– Soak fava beans for at least 12 hours
– Using a meat mincing machine, mince all the ingredients above except salt, spice and baking powder.
– If the minced mixture is too thick you can add some water.
– Add salt, spice and baking powder.
– let it rest for a while before testing one piece by frying it in a very hot oil.
– Shape it in a semi flat ball shape.
– Fry in hot oil until golden brown and crunchy.
– Freeze the extra quantity in freezer bags for later use.
– The next time you want to use frozen mix, just thaw it ahead of time, add one egg and a dash of bicarbonate of Sodium, then it is ready to fry.

تقديم بسمة ضرغام /مصر
صفتنا هذا الشهر مصرية أصيلة أعادتني لأحلي أيام … كانت أمي رحمة الله عليها تحضر الفول و مكونات الفلافل و تحضر مفرمة اللحمة و تبدأ في العمل و بعد ما تنتهي من فرم المكونات تحضر الاكياس البلاستكية و تبدأ في تقسم العجينة و الاحتفاظ بيها في الفريزر … و يوم الجمعة نستيقظ علي أجمل رائحة .. رائحة الفلافل البيتي و هي تقوم بقليها في الزيت و بجانبها أطباق الفول المحضر في المنزل أيضا و الجبن الابيض و الزعتر و الخبز الساخن ..
كبرنا و كبرت معنا الذكريات و كانت أمي رحمة الله عليها دائما تحضر الفلافل في المنزل و لا تقبل علي شرائها من المطاعم و هي مقتنعة دائما ( مفيش بعد الفلافل البيتي )
الفلافل المصرية …. وصفة مصرية تراثية عربية أصيلة … لها أكثر من مسمي في مصر مع الاحتفاظ بنفس المكونات فا في الاسكندرية و الوجه البحري يطلق عليها فلافل و في باقي المحافظات و القاهرة فا تسمي الطعمية و هي تختلف عن الفلافل الشامية في ان الفلافل الشامية تتكون من حمص الشام .
المقادير
نصف كيلو فول مجروش ( الفول المستخدم في عمل البصارة )
عدد 2 حزمة كرات
حزمتين صغيرتين بقدونس و كزبرة خضراء
بصلة متوسطة
3 فصوص توم
ملح / معلقة و نصف كبيرة من بهارات الفلافل ( متوفرة عند العطار )
2 ملعقة صغيرة بيكنج بودر
الطريقة :
1- ننقع الفول لمدة لا تقل عن 12 ساعة .
2- باستخدام الكبة أو مفرمة اللحمة نقوم بخلط و فرم جميع المكونات جيدا و ممكن نضيف القليل من الماء اذا شعرنا أنا الخليط جاف نوعا ما .
3- نضيف البهارات و الملح و البيكنج بودر ثم نخلطها مرة أخري باستخدام اليد أو معلقة كبيرة.
4- نتركها تستريح قليللا ثم نجرب أن نقلي منها حبة أو اثنتان للتأكد من الملح .
5- تعبأ في أكياس في الفريزر لحين الاستخدام .
6- عند استخدامها نتركها خارج الفريزر حتي يسيح عنها الثلج تمام و نضيف لها بيضة و قليل من بيكربونات الصوديوم و نقليها في زيت غزير علي درجة حرارة متوسطة
أتمني ان الوصفة تلاقي اعجابكم و تتمتعوا بأحلي طعم لأحلي فلافل محضرة في المنزل

Leave a comment