Aleppan Muhammara

12644846_1650947321831914_3340901471612940877_n

By Mona Saboni /Syria.

A spicy, red, velvety and scrumptious recipe from the Aleppan cuisine that delightfully combines sweet with sour. A mouthwatering contradiction of flavors to your taste buds as you detect the pungency of red capsicum molasses, the semi sweetness of pomegranate molasses and the crunchiness of walnuts.
Muhammara is prepared and served along side all sorts of Kebbeh, to the extent that no Kebbeh is perfect enough unless it has Muhammarah to go with it! But it’s not limited to Kebbeh only; you can have Muhammarah along with Hummus, a little bit of each in one bite.. Oh boy!

Aleppan Muhammara
Preparation time: 10 minute.
Cooking time: half an hour for soaking.
Serves: 8 persons.

Ingredients
3 – 4 Tbsp red capsicums molasses
2 tsp red capsicums chopped finely
2 – 2.5 cups water
2 cups breadcrumbs (200gm)
2 tsp cumin
6 Tbsp pomegranate molasses
1/2 cup olive oil
1 cup walnuts
Pinch of sugar (upon preference)

Directions
-Soak red capsicum molasses and finely chopped capsicum in two cups of water for half an hour.
-Add breadcrumbs, cumin, pomegranate molasses and oil then mix together. You can mix by using an immersion mixer for a smoother result.
-Pick some whole walnuts and set aside for garnishing. Crush remaining walnuts then add to the Muhammara mixture.
-Taste Muhammarah and adjust by adding sugar and pomegranate molasses according to preference.
-Spread the mixture in a serving dish then design the surface using the back of a fork or a spoon to make streaks. Garnish with the walnuts you set aside before and drizzle with olive oil.
Serve along side all types of Kebbeh and BBQ, or with Hummus and Arabic “pita” bread.

Tips:
1. It is recommend to prepare Muhammara one day in advance to insure that all flavours are well blended to get the best taste.
2. For breadcrumbs, a special Aleppan bread known as “Sakhaneh Bread” is used in this recipe, but it can be replaced with toasted slice bread that doesn’t contain sesame. In this case reduce the amount of water to one cup and add gradually if needed. Some housewives prefer preparing Muhammara by using the traditional Syrian bread by soaking it with red capsicum molasses then mixing it in a an electric mixer, and resume as stated in the recipe above.
3. The flavour of a homemade Muhammara differs than the one served at restaurants, since the later usually add some tahini sauce to it, or a pinch of Turkish coffee sometimes! You can divide your Muhammara into two batches and add some tahini to one batch in order to compare both flavours and decide which one you prefer.
4. The amount of pomegranate molasses cannot be exactly determined in this recipe due to the difference of flavours from one brand to another. An authentic molasses should be semi sweet with a dash of bitterness due to its sour nature. And in this recipe, adding a pinch of sugar is just what it needs to get the perfect flavour. Other brands might be extra sour or extra sweet, therefore adjust the recipe accordingly after tasting.
5. Here is a link to a red capsicum molasses recipe.

لمحمرة الحلبية من تقديم منى صابوني /سوريا

حرة ، حمرا، ناعمة ، شهية ، لذيذة .. هي الوصفة الحلبية ، إلي طعمتها بتمثل المطبخ الحلبي لان بتجمع بين نكهة الحلو والحامض . هل التضارب الرائع بين طعم الحر في دبس الفليفلة والحلاوة الخفيفة من دبس الرمان ، والقرمشة من حبات الجوز .
بتتحضر وبتتقدم مع كل انواع الكبب ، حتى انو الكبة ما بتكمل طعمتها من دونها .. أما للايام العادية فبحضرها وبقدمها مع الحمص ، بلقمة واحدة شوية حمص وشوية محمرة , يممممم .

المحمرة الحلبية
وقت الإعداد : 10 دقيقة
وقت الطبخ : نصف ساعة للنقع
كمية تكفي : 8 أشخاص

المقادير :
3 – 4 ملعقة كبيرة دبس فليفلة
2 ملعقة صغيرة فليفلة حمراء ناعمة
2 إلى 2.5 كوب ماء
2 كوب كعك مطحون ( 200 غ )
2 ملعقة صغيرة كمون
6 ملعقة كبيرة دبس رمان
نصف كوب زيت زيتون
1 كوب جوز
رشة سكر ( بعد التذوق )
الطريقة :
ينقع دبس الفليفلة و الفليفلة الحمراء بكوبا ماء لمدة نصف ساعة . يضاف الكعك المطحون و الكمون و دبس الرمان و الزيت و يقلب الكل . إذا كان المزيج خشناً يمكن خفقه قليلاً بالخلاط العامودي .
يتم اختيار بعض حبات جوز جميلة و صحيحة و تترك للتزيين . يفرم باقي الجوز بشكل متوسط و يضاف للمحمرة .
يتم تذوق المحمرة و يضاق القليل من السكر مع المزيد من دبس الرمان حسب الحاجة .
تسكب المحمرة في طبق التقديم و يزين الوجه بتمرير طرف شوكة أو ملعقة عليه ثم توزع حبات الجوز و ينثر المزيد من زيت الزيتون على الوجه و تقدم مع الكبب و المشاوي بأنواعها أو تقدم مع الحمص و الخبز العربي .
نصائح :

1. يفضل تحضير المحمرة قبل يوم من موعد التقديم لضمان تمازج النكهات فتعطينا ألذ طعم .
2. تحضر الوصفة في حلب بما يسمى كعك السخانة ( ظاهر في الصورة ) . يجب اختيار النوع الخالي من السمسم لأفضل نتيجة أما في حال لم يتوفر يمكنك إعداد الوصفة بالتوست المحمص و المطحون و لكن تقلل كمية الماء إلى كوب واحد و يضاف المزيد بالتدريج حسب الحاجة .
بعض ستات البيوت في حلب يفضل تحضير المحمرة بالخبز الشامي العادي , ينقع بالماء مع دبس الفليفلة ثم يضرب بالخلاط حتى ينعم و يتابع إعداد الوصفة كالسابق .
3. تختلف نكهة المحمرة المحضرة في المنزل الحلبي عن تلك التي تقدم في المطاعم الحلبية , حيث تتم إضافة القليل من الطحينة للوصفة , و قد يبالغ البعض فيضيف رشة من القهوة التركية . يمكنك تجهيز الوصفة و قسمها لقسمين و إضافة الطحينة لإحداها لتتذوقي الفرق بنفسك و تختاري ما يعجبك أكثر .
4. كمية دبس الرمان لا يمكن تحديدها في الوصفة و ذلك لاختلاف نكهته ما بين عبوة و أخرى . دبس الرمان المحضر بطريقة صحيحة و من دون أية أنواع غش فيه نوع من الحلاوة مع مزة خفيفة من الحموضة و عند استخدامه لوصفتنا فإن رشة من السكر تكفي للحصول على النكهة المطلوبة . بقية الأنواع قد تكون حامضة كثيراً أو حلوة كثيراً لذا تعدل النكهة بعد التذوق.
5. طريقة تحضير دبس الفليفلة في المنزل موجودة في الرابط : http://l2ma.com/دبس-الفليفلة/#.VoqkQBV97IV

Leave a comment