Tunisian dessert : Judge’s Ears

14405_1583421088584538_7844425093766884523_n
By  Maei Jeneidi.
   Our topic today is about an Andalusian dessert that dates back to the Muslim rule of Andalusia, but is still considered one of the most famous Tunisian desserts to this day, as it is famous in Libya as well. It was introduced by the emigrating Andalusians who were expelled to Tunisia back in 1609. It comes under various names such as: Diblah, Judge’s Ears or Judg’s Turban. This Andalusian sweet is considered one of the most common desserts offered during the holy month of Ramadan and Eid.
   The naming “Judge’s Ears” came from the formation of the dough prior to frying; which takes the shape of a large ear as an indication to a judge’s role in listening to all the issues being presented by the people!! Another story ties the naming “Judge’s Turban” to the fact that this dessert was offered mostly to dignitaries attending special occasions. And the naming “Diblah”, meaning engagement ring, is used when the formation is small in size and looks so similar to a ring!
We highly recommend this delicious and flaky dessert and hope you will enjoy it as much as we did.
Diblah or Judge’s Ears Recipe:
Ingredients:
1/4 cup starch
4 cups flour
1/4 cupSesame seeds
6 eggs
4 tablespoons oil
1 teaspoon vanilla
Pinch of salt
Oil for frying
4 cups sugar
2 cups water
2 tablespoons rose water
1 tablespoon lemon juice
Preparation:
– Mix flour, salt, eggs, vanilla and oil and knead, then let it rest for half an hour.
– Prepare the sugar syrup by mixing the sugar with the water and bring it to boil, when boiling add the lemon and rose water. Set aside to cool
– Sprinkle cornstarch on your working surface and spread the dough, thickness of your dough should not exceed 1 mm.
– Cut the dough with a raffle rolling cutter into long rectangles between 2 and 4 cm in width.
– Shape the dough around your fingers in a cylindrical motion, first round around your index finger, the second around your middle one, and stick the edges with egg whites or water to prevent losing the shape during frying. Deep fry in hot oil until slightly golden. Put them in a colander to strain excess oil, then dip them in the sugar syrup and out in your serving dish, finish them with a generous sprinkle of sesame seeds.
Bon apatite.
Content, photo and recipe are by Maei Jeneidi.
يا تونس الخضراء جئتك عاشقا… وعلى جبيني وردة وكتاب.. نزار قباني..
مساء الخير لكل أعزائنا في صفحة نكهة عربية..
موضوعنا لليوم هو عن نوع من أنواع الحلويات الأندلسية التى تعود لزمن الحكم الإسلامي للأندلس، والتي لا تزال من أشهر أطباق الحلويات التونسية حتى يومنا هذا، كما تشتهر في ليبيا أيضًا. أدخلها الأندلسيون الذين هاجروا إلى تونس بعد قرار طردهم عام 1609م. يطلق عليها مسميات مختلفة مثل: الدبلة، وذنين القاضي أو عِمَّة القاضي، وتعتبر من أهم أصناف الحلوى التي يتم تقديمها في شهر رمضان والعيد.
جاءت هذه التسمية الغريبة والفريدة بسبب تشكيل العجينة قبل القلي لتأخذ شكل أذن كبيرة، حيث أنه على أذني القاضي أن تكونا كبيرتان ليسمع كل ما يُعرض عليه من قضايا! وفي رواية أخرى على شكل عِمَّة القاضي لأنها كانت تقدم لأصحاب المقامات في المناسبات والمجالس. كما يطلق عليها اسم دبلة اذا تم تشكيلها بحجم صغير لتبدو مثل الخاتم.
وفى رواية طريفة يحكى ان القاضى أبو الوليد الوقشى حضر يومًا مجلس ابن ذى النون الذى قدّم للحضور حلوى آذان القاضى، فتهافت جماعة من خواصه وتندروا على القاضى وهم يأكلونها، وكان ابن ذى النون قد قدم لهم معها نوع من الفاكهة يسمى عيون البقر (الكاكا، فاكهة تشبه الطماطم)، فقال ابن ذى النون للقاضى: “أرى ان هؤلاء يأكلون آذانك!”، فقال له: “وأنا أيضًا آكل عيونهم!”
ننصح الجميع بتجربة هذا الطبق اللذيذ والهش ونرجوا أن ينال أعجابكم..
وصفة الدبلة أو وذنين القاضي:
المقادير:
١/٤ كوب نشاء
٤ كوب دقيق
١/٤ كوب جلجلان (سمسم)
٦ بيضات
٤ ملاعق طعام زيت
١ ملعقة صغيرة ڤانيلا
رشة ملح
زيت للقلي
٤ كوب سكّر
٢ كوب ماء
٢ ملعقة طعام ماء ورد
1 ملعقة طعام عصير ليمون
طريقة التحضير:
-نخلط الدّقيق والملح والبيض والڤانيلا والزيت ونعجن باليدين أو بالعجانة حتى تتجانس جميع المكونات، ومن ثم نتركها نصف ساعة لترتاح.
-نحضر القطر بخلط السكر مع الماء، وعند الغليان نضيف عصير الليمون و ماء الورد وندع القطر ليبرد.
– نرشّ النّشا فوق سطح الطاولة و نرقق العجين (بالقلقال) النّشّابة، يجب على العجينة على أن لا تتجاوز 1ملم.
-نقطع العجين المرقوق على شكل مستطيلات طويلة عرضها ما بين 2 و 4 سم باستخدام قطاعة بيتزا مزخرفة.
– نلف العجين حول الأصابع (أول لفة حول إصبع السبابة واللفة الثانية حول إصبع الوسطى) حتى يظهر شكل الوردة أو الأذن، نلصق طرف العجينة عند الإنتهاء من اللف بواسطة بياض البيض أو الماء، هذه الخطوة في غاية الأهمية لكي نمنع العجينة من أن تفتح وتفقد شكلها خلال عملية القلي.
نقلي وردات العجين في زيت حار حتى تتحمر قليلا وتصبح ذهبية اللون، وذلك عبر وضع عود خشبي أو حديدي في منتصف تشكيلة العجين وتحريكها بشكل دائري خلال عملية القلي للحصول على أفضل نتيجة. نضع حبات الدبلة المقلية في مصفاة لتتخلص من الزيت الزائد ومن ثم نضعها في القطر لمدة ١٥ ثانية مع التقليب المستمر، ثم نصفيها ونصفها في طبق التقديم ونرشّ عليها الجلجلان (السمسم).
وألف صحة وهنا..
الموضوع والصورة والوصفة من تقديم مي جنيدي.

Leave a comment