Palestinian Beef Pinwheel

23172529_218173702054725_1932674220071874423_n
Presented by: Ruba Al Naji / Palestine

It is such an honor to be this month’s host with Arabic Flavour initiative, a very special and dear group to my heart. I tried my best to pick an easy recipe with ingredients conveniently available in all countries. Palestinian Beef Pinwheels is one of the popular and authentic recipes of my country, Palestine. It used to be prepared exclusively in the occupied city of Jaffa and in Gaza, but today you can find it on every Palestinian table!

Palestinian Beef Pinwheels
Ingredients:
For the dough:
– 3 cups all purpose flour
– 1/4 tsp baking powder
– 1 tsp salt
– 1 tsp sugar
– 1/4 cup extra virgin olive oil
– Lukewarm water as needed (around 1 – 1 1/2 cup)

For the Stuffing:
500 gm ground meat
1 Onion, finely chopped
1 tsp mixed spices
2 tbsp vegetable oil
Salt and pepper

Directions:
– Mix flour, baking powder, salt and sugar all together.
– Add olive oil and mix with the tips of your fingers until well absorbed.
– Add water gradually until you get a soft and unsticky dough.
– Cut into balls, coat with oil.
– Cover and let it rest at least 1 hour.

Prepare the stuffing:
– Cook minced meat first and season with spices, salt and pepper.
– Add oil and onions and stir.
– Let it cool completely before stuffing the dough or it will break it and spill out.
– When dough is ready, roll one piece on a surface greased with an abundant amount of olive oil or corn oil, you can either use a rolling pin and stretch it gently with your well oiled hands, or just use your well oiled hands to punch down the dough until it becomes very thin that you can’t punch it further. Make a circular shape of your almost paper-thin sheet of dough!
– Cut the circle into two halves.
– Spread the stuffing along the straight side.
– Start rolling until you reach the other end then shape it into pinwheel and place it on an oiled baking pan.
– Repeat for all the quantity.
– Bake until golden and serve beside yogurt and arabic salad.

Bon Appétit

 

تقديم ربى الناجي /فلسطين

كل يوم بلاقي حدا ضايفني على جروب شكل وبصراحة ما بدخل عليهم لحد ما يوم بعثتلي وحدة بتسألني انت ليش ما بتشاركي بجروبنا قلتلها شو جروبكم؟ قالتلي احنا جروب نكهة عربية عم بنحاول نذكر ونوثق الوصفات العربية القديمة ونعرّف الاجانب قبل العرب فيها لاننا عم بنلاقيها بمواقع عالمية تحت اسم وصفات اسرائيلية كل شهر وحدة من الاعضاء بتقدم وصفة من بلدها، كتير حبيت الفكرة وتحمست وفعلا طبقت اغلب الوصفات وجدا مبسوطة لانني انا المستضيفة لهذا الشهر، كنت حابة اعمل رقاقة وعدس او الرشتاية بس آخر وصفتين كانوا بالعدس فأخترت لكم وصفة كمان كتير زاكية اللي هي الصفيحة اليافاوية او الغزاوية ان شاءالله تعجبكم

العجينة

٣ كوب طحين
١/٤ ملعقة صغيرة بيكنغ باودر
١ ملعقة صغيرة ملح
١ ملعقة صغيرة سكر
١/٤ كوب زيت زيتون
ماء دافيء حسب الحاجة

الحشوة

١/٢ كيلو لحمة مفرومة
بصلة كبيرة مفرومة ناعم
٢ ملعتين كبار زيت او اقل
بهار سادة all spice
فلفل اسود
قرفة

لعمل العجينة
يخلط الطحين مع البيكنغ باودر والملح والسكر ثم نضيف الزيت ونفركه بالاصابع حتى يتوزع على كل كمية الطحين
نضيف الماء تريجيا حتى نحصل على عجينة طرية
نقسمها لكرات ونغلفها بالزيت ونضعها على صينية مدهونة نغطيها ونتركها ساعة او اكثر
لعمل الحشوة
نضع اللحمة بمقلاة عالنار حتى يتغير لونها نضيف الزيت والبصل حتى ينضج البصل ثم نضيف الملح والبهارات ونتركها تبرد ضروري حتى ما تتمزع العجينة لما نحشيها وهي ساخنة
على سطح عليه كمية وفيرة من الزيت نرق اول كرة بالشوبك اولا ثم نبدأ بفردها اكثر باليد مع مراعاة دهن اليدين بالزيت كلما احتاج الامر حتى تصبح شبه شفافة نقسمها بالسكين من الوسط ونضع الحشوة على الجانب المستقيم ونلفها رول ثم نعملها على شكل حلزوني مثل اللي بالصورة ونضعها على صينية مدهونة بالزيت
تخبز في فرن حامي تقريبا ٢٢٠ حتى تحمر من تحت ثم نضعها تحت الشواية حتى يحمر السطح وتقدم مع لبن او سلطة لبن وخيار وكتير مناسبة لرمضان
والف صحة وعافية

Leave a comment